Svenska


Fotoutställningen Ennemuiste Kersletis

Fotoutställningen Ennemuiste Kersletis

Kärrslätts ateljé finns  på ön Ormsö (Vormsi) och ligger i det före detta Kärrsläts Bönehus.  Där är verksamma Liisa Tomasberg  (textil) och Andres Koidu (traditionell träslöjd).

Läs om oss: Ormsö Bladet

Kärrslätts ateljés huvudsakliga syften är:

• Att uppliva och bevara de försvinnande kunskaperna, konst- och hantverkteknikerna.

  • Att undersöka, återställa, bevara, skydda och representera det lokala kulturarvet, att öka dess betydelse vid att förstärka den lokala konnkurrenskraften och hitta nya uttrycksformer.
  • Att använda våra kunskaper i konstnärlig skapelse, i skapelse av design  som baseras på de traditionella greppen och till den ekologiska produktionen som baseras på de lokala råvarorna.
  • En sparsam användning av de lokala råvarorna för kreativ produktion: prövning  av hantverksmaterial och de naturliga råvarorna som finns i  vår närmaste omgivning och undersökning och införande av olika teknologier (trä, naturliga fiber, lera, naturprodukter, produkter från ekologiskt jordbruk)
  • Vi erbjuder   workshops, utbildningar, seminarier, läger, utställningar, konserter, föreställningar. Ateljén erbjuder även praktikställen för studerande vid fackskolor, resideringsmöjligheter för kreativ folk, rådgivning om produktutveckling och traditionella teknologier.
Bönehus stenen

Bönehus stenen

Fotoutställningen 2013 Ennemuiste Kersletis
År 2013 är kulturarvets år i Estland. Samtidigt är det 105 år sedan Kärrslätts bönhus blev färdigbyggt. Därför öppnade vi fotoutställningen där det återupplivas vår bys historia på arkivfoton av Svenska Odlingens Vänner i Estland. Med utställningen vill vi erbjuda ännu en plats på ön som kan hjälpa en att lära känna och påminna sig Ormsös speciella historia. Vårt syfte är att väcka medvetenhet om och återuppliva Kärrslätts före detta bönhus. Vi vill  ge extravärde för ateljén genom att samla här så mycket informatsion om bönhusbyggnads förflutna och uppkomsthistoria  som möjligt. Det här  projektet är det första steget mot att uppnå detta mål.

Under den här säsongen är utställningen  öppen till slutet av augusti 2013. Om ni är intresserade av att besöka oss kontakta oss gärna via telefon: +372 50 41 943.

Utställningen stödjas av Kulturrådet för den svenska minoriteten och programmet Öarnas traditionella kulturmiljö.

¤

Svenska on saanud 2 vastust

  1. Lena Weesar ütles:

    Tere Liisa ! What an intersting and nice homepage from Kärrslätt. Congratulations! See you soon – vi ses snart igen, Lena W / Kärrslätt – Stockholm

Lisa kommentaar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s